Skip to main content

Posts

Manfaat Buah Aprikot untuk Kesihatan dan Kecantikan.

Buah aprikot merupakan buah yang sejenis dengan buah persik dan buah plum. Buah yang tumbuh di dataran rendah ini berasal dari kawasan Asia.Buah aprikot memiliki rasa yang manis, dengan warna kulit orange dan isinya berwarna kuning. Baik buah maupun bijinya memiliki kandungan nutrisi yang cukup banyak. Tak heran bila buah aprikot dapat memberikan manfaat baik untuk kesihatan dan kecantikan seperti berikut ini.

1.Mengatsi Anemia
Penyakit anemia dapat menyebabkan tubuh menjadi lemas, pusing dan wajah pucat. Anemia yang disebabkan kurangnya sel darah merah dalam tubuh dapat diatasi dengan mengambil buah aprikot secara rutin. Buah aprikot mengandung mineral berupa zat besi dan tembaga yang merupakan elemen penting dalam pembentukan sel darah merah. Kedua mineral tersebut merangsang pembentukan hemoglobin yang mengikat oksigen di dalam darah.

2. Mencegah Sembelit
Masalah sembelit sering dialami oleh orang yang tidak menyukai sayur dan buah. …
Recent posts
TIPS/CARA PALING MUDAH BANTU ANDA MUDAH TIDUR DENGAN LENA.

~Pastikan anda memilih  bantal yang selesa dan tidak membuat anda sakit leher,contohnya tidak terlalu keras atau terlalu lembik. ~Segera padamkan lampu sebelum tidur,kerana cahaya lampu akan mengganggu proses tidur.Jika tidak mahu terlalu gelap.anda boleh guna lampu tidur yang bercahaya malap. ~Elakkan makan berlebihan di malam hari supaya tubuh kita boleh berehat dengan baik. ~Bersenam secara konsisten di siang hari juga boleh membantu menstabilkan suhu tubuh dan mudah lena pada waktu malam. ~Jika hobi anda membaca sebelum tidur..seeloknya pilih bacaan yang ringan dan santai. ~Amalkan minum air kosong atau susu segelas 1 jam sebelum masuk tidur.Anda juga boleh cuba secawan teh chamomile,teh pudina,teh halia atau secawan coklat panas. ~Amalkan pengambilan suplemen yang bagus untuk jantung,minda,penghadaman dan pertumbuhan sel baru,sebelum tidur. ~Cuba mandi sebelum tidur,ianya boleh membantu menenangkan minda. ~Wujudkan persek…
MENGAPA MUDAH MEMBELI SECARA ONLINE?
Jimat Masa – Tak dinafikan, banyak masa kita jimat dengan membeli barang secara online. Kalau kita ke shopping complex atau kedai untuk membeli barang, ia memakan masa kita untuk ke sana. Dengan pembelian secara online, kita tidak lagi perlu membuang ‘emas’ kita. Kita dah jimat masa kita.Jimat Wang – Selain dari jimat masa, kita juga boleh jimat wang. Kita jimat minyak atau kos transportasi untuk ke tempat membeli barangan yang kita ingin beli. Selain dari itu, barangan yang dijual secara online kalau di lihat dengan teliti, adalah jauh lebih murah berbanding yang ada di tempat tempat yang menjual barang tersebut. Bukan sahaja murah, untung-untung kita dapat diskaun lagi dengan pembelian yang kita buat.Banyak Pilihan – Selain dari kita jimat wang dan masa, kita punya banyak pilihan dari segi produk yang kita ingin beli secara online. Kita ambil contoh, di Zalora Malaysia hari ini, terdapat pelbagai jenis fashion dari pelbagai jenis jenama terkenal y…

Tips: Penjagaan dan merawat bibir.

Siapa ada masalah bibir kering? Mengelupas? Berdarah? Lebam? Pastikan minum air cukup ye. Tips tambahan, boleh buat scrub bibir macam bawah ni. Ada dua cara, pilih lah yang mana korang rasa mudah : .
.
Cara 1 : (Lemon & Madu)
Buat campuran madu dan jus lemon dan simpan didalam peti sejuk. Sapukan campuran ini ke bibir dan biarkan selama satu jam. Bersihkan bibir dengan air suam. Amalkan 2-3 kali seminggu. .
�Kandungan limau lemon boleh kurangkan pigmentasi. Nutrien dalam madu menjadikan bibir lebih sihat dan bantu buat bibir jadi pinkish. .
.
.
Cara 2 : (Lemon, Madu & Gula)
Campurkan gula pasir dengan madu dan lemon. Gosok campuran ini pada bibir secara lembut. Bilas dengan air suam. Lakukan 2kali seminggu. .
�Gula adalah bahan pengelupasan yg baik. Ia boleh bantu menghapuskan sel-sel kulit mati pd bibir kita. .

CARA MENJAGA BIBIR SENTIASA CANTIK,SIHAT DAN MUNGIL:

1)sentiasa pakai lip balm dan pelembab bibir untuk melindungi bibir.Pastikan lip balm tersebut mengandungi SPF,beeswax,petrol…

Perbezaan susu kambing dan susu lembu

Cara Memastikan Pemanggang yang anda beli adalah ASLI dari brand AREIKAN

KHASIAT ALOE VERA

Aloe Vera atau lidah buaya adalah sejenis pokok berdaun runcing dari keluarga Liliaceae,sama seperti bawang putih dan merah.Hampir 100% pokok Aloe Vera mengandungi air.Bahagian dalam pelepahnya dipenuhi isi berbentuk gel.Kaya dengan vitamin A,C,E,B1,B2,B3,B6,B12,serta kalsium,zink,selenium,kromium,sodium,zat besi,lemak asid,enzim dan asid amino.

Khasiat:-
Mengawal berat badan.Melegakan sembelit kerana bertindak sebagai pelincir untuk sistem perkumuhan.Mengawal dan memulihkan gastrik.Menguatkan daya ketahanan atau sistem imunisasi badan.Menyingkirkan toksin dalam usus.Membantu mengurangkan masalah gout.Mengawal kadar gula dalam darah.Membekalkan vitamin,mineral dan enzim yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.Mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran.Membantu mengurangkan parut luka atau jerawat.Mencantikkan kulit dan melembabkan kulit muka.